Párniczky Quartet - Bartók Electrified (2018)

  • 13 Aug, 20:54
  • change text size:

Artist:
Title: Bartók Electrified
Year Of Release: 2018
Label: BMC Records
Genre: Jazz
Quality: MP3 320 kbps / FLAC (tracks)
Total Time: 47:58 min
Total Size: 110 / 325 MB
WebSite:

2016-ban, Bartók Béla halála után 70 évvel járt le a zseniális komponista műveinek jogdíja. Addig -a költségek mellett- az örökösök engedélye szükségeltetett, ha valaki „feldolgozásba vágta a fejszéjét”.

A „türelmi idő” leteltével, immáron 2 éve „neki lehet ugrani” a korszakos daraboknak, jöhetnek az újragondolt változatok.

Nos, erre várt a hazai jazz szcéna kiemelkedő alakja, Párniczky András is, aki 2017 júniusában és decemberében vonult a BMC stúdiójába társaival, hogy rögzítse „Bartók Electrified” című albumát.

A nagyszerű gitáros 2001 óta elsősorban a Nigun nevet viselő formációjával koncertezik, melynek repertoárját a vallásos zsidó zene, és a jazz rendkívül érdekes és értékes fúziója adja.

2/3 részben ezen zenekar hallható a korongon -tehát Bede Péter - szaxofon, és Baló István - dob-; változtatás a basszusszólam területén történt, ugyanis a Nigun bőgőse, Ajtai Péter másként gondolkozik „Bartókilag”, ezért -összeveszés nélkül!- úgy döntöttek, hogy Hock Ernő fog játszani az anyagon, és Párniczky Quartetként működnek ebben az esetben.

A CD-n 10 dal hallható; hat a Mikrokozmoszból („Bolgár ritmus”, „Nagy szekundok”, „Falusi tréfa”, „Csónakázás”, „Szinkópák”, „Alátevés”), a „Frusztráció”, mely önálló darab, a Benny Goodman felkérésére írt „Kontrasztok” harmadik tétele, a „Sebes”, de Bartók egyik népdalfeldolgozásának -„Meg kell a búzának érni”-„párniczkysított” változata is felcsendül, sőt, géniusz szerzőnk egyik legismertebb munkája, a „Medvetánc” szintén megszólal, melynek eredetije az 1908-as „10 könnyű zongoradarab” része.

Párniczky András – gitár
Bede Péter – szaxofon
Hock Ernő – nagybőgő
Baló István – dob, ütőhangszerek

Tracklist:
01. Bulgarian Rhythm
02. Frustration
03. Major Seconds
04. Village Joke
05. Boating
06. Fast Dance
07. The Wheat Will Be Ripe
08. Syncopation
09. Thumbs Under
10. Bear Dance